Therapie via het scherm

Door het coronavirus zijn veel meer mensen online en zien we elkaar via het scherm. Onderwijs gaat nu ook via het scherm. Therapie ging al eerder via het scherm en het wordt nu nog meer ingezet. In het begin is het allemaal nog even wennen, maar al snel merk je dat als je in gesprek raakt je vergeet dat je in een digitale omgeving zit.

Met kinderen praten via het scherm lukt goed als de kinderen de tijd krijgen om er even in te komen. Kinderen vinden het leuk om te laten zien hoe hun kamer eruit ziet en wat ze aan hebben. Spelletjes via het scherm doen, zoals galgje, zorgt ervoor dat de sfeer ontspannen wordt. Adolescenten vinden het iets makkelijker om via het scherm te praten.

Ouders kunnen er over het algemeen prima mee overweg. Eigenlijk geeft het je te denken waarom we dit medium niet vaker gebruiken.

Wat soms wel eens nadelig werkt is dat wanneer de verbinding zwak is en het beeld stil staat of het geluid niet synchroon loopt met de mondbewegingen. Soms werkt het geluid überhaupt niet. Dan heb je even een uitdaging. Wisselen van apparaat kan vaak helpen.

Het zoeken naar een beveiligde omgeving is in het begin ook even een uitzoekwerk, maar er is een aantal programma’s op de markt die prima werken. Ik heb wel gemerkt dat als je in gesprek bent er wel eens anderen in de kamer komen. Dat is niet zo handig en verstandig. Therapie is persoonlijk en zal echt moeten gaan tussen cliënt en therapeut.

Persoonlijk vind ik het contact via het scherm prima, zo lang er ook sessies in de kamer kunnen plaatsvinden. Non-verbale uitingen merk je dan sneller op en je kan er beter op inspelen dan wanneer je alleen een gezichtsexpressie ziet. Qua tijd merk ik dat de therapie via het scherm effectiever lijkt te verlopen. Je blijft makkelijker binnen de tijd dan wanneer je in de kamer zit. Waar dat precies aan ligt kan ik niet helemaal duiden.

Voor nu is het ‘beeld bellen’ met elkaar een prima middel om de therapie niet stil te laten vallen. Er zijn veel jongeren die niet zonder de hulp kunnen.

Arnold Groos

Foto: Alexander Dummer 4dgraphic

Tekening: Laura Schreurs