Kinderen die het gezinsleven in de war schoppen

In elk gezin zit altijd wel een kind dat de boel onder druk kan zetten, het net even anders doet, andere interesses heeft en eigenlijk alles op een heel andere manier aanpakt dan ouders en broertjes en zusjes het gewend zijn. Soms kunnen deze kinderen negatieve aandacht trekken en dat is jammer, want ze bedoelen het in de basis niet verkeerd, maar ze zijn gewoon net even anders.

Wat ik duidelijk wil maken is dat er altijd kinderen in gezinnen zijn die een andere aanpak en een andere afstemming van hun ouders nodig hebben. Dit is lastig, omdat je vaak als ouder gewend bent om een bepaalde opvoedmanier te hanteren. Deze kinderen kunnen je hierin uitdagen. Vaak moet er bij jezelf iets veranderen, zodat je beter aansluit bij je kind. Voor je kind geldt hetzelfde. Hij of zij zal moeten leren hoe het zich anders kan gedragen. Dit proces maak je samen door.

Het zoeken naar de juiste afstemming kan heel lang duren, maar is zeker de moeite waard. Oog krijgen voor ander gedrag, er anders naar gaan kijken en erop reageren kan je helpen om los te komen uit de oude situatie. Wat ik merk aan ouders die dit gelukt is, is dat zij het gedrag objectiever bekijken. Hiermee bedoel ik dat ouders niet meer vanuit hun emoties reageren op het gedrag van hun kind. Vaak roept gedrag van een kind heel veel op bij ouders over zichzelf en/ of over hun verleden. Als je dit bewust wordt kan het je helpen om over je eigen beleving heen te kijken en te zien wat je kind nodig heeft.

Arnold Groos (Klinisch Psycholoog en Psychotherapeut)

Foto: David Zhou